Wall Esthetics: Plaatsing & nazorg

Om je Lalegno Wall Esthetics wand tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat deze op de correcte manier geplaatst wordt. Uiteraard wil je de wandbekleding zo lang mogelijk in topconditie houden en hem met de nodige zorg en toewijding behandelen. Als je een paar eenvoudige regels in acht neemt over plaatsing, bescherming, reiniging en onderhoud, zal je nog langer genieten.

Plaatsingsinstructies wandbekleding

De verantwoordelijkheid voor het goed bevestigen van de wandbekleding ligt bij de installateur. Lalegno kan onder geen enkel beding verantwoordelijk gesteld worden in geval van een slechte hechting tussen de wandbekleding en de ondergrond. Informeer u voor aanvang van de verlijming steeds grondig bij uw verkooppunt over de best mogelijke verlijming voor uw doeleinden.

  • Schik 2 rijen van de Lalegno Wall Esthetics panelen op de vloer. Dat zal u toelaten om het patroon te zien en te bepalen waar er eventueel uitsnijdingen moeten komen. Markeer alle eventuele uitsnijdingen nauwkeurig en zaag ze uit met een figuurzaagje.
  • Begin altijd onderaan de wand.
  • Voor de meest efficiënte bekleding, snijd het eerste paneel met een afkortzaag in de breedte middendoor. Begin met één van de halve panelen, lijn die uit op de linkerzijde van de muur en bevestig hem op zijn plaats. De andere helft kan worden gebruikt voor de volgende rijen.
  • De panelen kunnen worden gemonteerd op een reeks van oppervlakken met behulp van de juiste hechtmethode. Gebruik een degelijke lijm: vb. de Emfimastic High Power. Andere lijmen kunnen ook worden gebruikt, maar die werden niet door ons getest en daarom kunnen wij de blijvende correcte verlijming van andere lijmproducten niet garanderen. 
  • De lijmstreep dient altijd in horizontale richting te worden aangebracht.
  • Voor de installatie van de wandbekleding op een houten draagvlak, kan een nagelpistool gebruikt worden als alternatief voor of samen met een polymeer hechtmiddel. Voor de beste resultaten bij het gebruik van een nagelpistool, zorgt u dat de kop van de nagels of nietjes zo min mogelijk zichtbaar is. Bij het aanbrengen van wandpanelen boven ooghoogte, schiet u de nagels in de panelen onder een neerwaartse hoek. Voor panelen onder ooghoogte, schiet u de nagels in de panelen onder een opwaartse hoek. Nagels op ooghoogte moet worden geschoten in de hoeken van het paneel en tussen het lattenwerk. 
  • Plaats de eerste panelen in een rechte lijn langs de muur. We raden het gebruik van een waterpas of laser aan om een rechte lijn op de muur te markeren voor het plaatsen van de panelen. Plaats het eerste halve paneel aan de linkerkant van de muur en volg de loodlijn. Op die manier wordt een willekeurig verband gecreëerd, waardoor de naden verdwijnen.
    Ga verder met de andere panelen tot u het eind van de rij bereikt. Met een afkortzaag kan u het laatste paneel van de rij op maat zagen. Het resterende stuk van het paneel kan worden gebruikt om de tweede rij te beginnen. Voor het beste resultaat, raden wij aan om de panelen in willekeurig verband te plaatsen. Dat wil zeggen dat de naden van de verschillende panelen niet precies boven elkaar liggen in de opeenvolgende rijen, maar voldoende variatie vertonen. Controleer na plaatsing van de eerste 5 rijen grondig of de lijnen nog recht lopen en corrigeer waar nodig.
  • Plaats de platen in een onregelmatig (gemengd) verband en werk naar boven toe aan de bovenkant van de wand. In elke rij kan het resterende gedeelte van het paneel van het einde van een rij worden gebruikt als startpunt voor het paneel van de volgende rij om het onregelmatig verband te handhaven. Hou aan alle zijden van de muur rekening met een uitzetvoeg van 10 mm.