Kies de juiste parketlijm

Kies je lijm in functie van volgende parameters:

  • de aard en vlakheid van de ondergrond
  • de eigenschappen van de houten vloer : de houtsoort, de breedte, dikte en het type van de elementen, de vochtgevoeligheid van het hout, de aanwezigheid van een afwerkingslaag, ...
  • de aanwezigheid van vloerverwarming
  • de plaatsingseigenschappen

De verschillende types parketlijm

(MS) Polymeerlijmen en afgeleiden

Een MS Polymeerlijm voor parket is een eencomponentlijm op basis van hybride polymeren. Dit type lijm is zonder twijfel het gemakkelijkst te gebruiken en levert ook de beste resultaten op. Het kan gebruikt worden voor het rechtstreeks elastisch verlijmen van parketvloeren uit diverse houtsoorten, op cementgebonden of houten ondervloeren. Met deze lijm kan u ook parket lijmen op tegels of andere niet absorberende ontvette en zeepvrije ondergronden, zoals bv. natuursteen of glas. MS polymeerlijmen geven een blijvend elastische hechting, zelfs bij lijmen op vloerverwarming.

Polyurethaanlijmen (Tweecomponentenlijm)

Polyurethaanlijm (PU-lijm ) ontstaat uit een reactie tussen isocyanaat en alcohol. Het product van deze reactie is een urethaan. De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (= polymeriseert) met de urethaanverbindingen.

Als het lijmoppervlak van de lucht afgesloten wordt (bijvoorbeeld omdat de lijm te dik is of de gebruikte materialen geen lucht doorlaten), dan hardt de lijm niet uit. Het vocht uit de lucht kan dan niet meer bij de lijm komen. Om dit probleem op te lossen wordt soms een uithardingsversneller toegevoegd of een 2K (tweecomponenten) PU-lijm toegepast.

De twee componenten van deze lijm moeten vóór gebruik zorgvuldig gemengd worden. Het mengsel kan daarna gebruikt worden voor het verlijmen van parket op beton of cementdekvloer (chape) zonder ondervloer. Dit type lijm zorgt voor een blijvende licht-elastische verlijming van je parketvloer.

Dispersielijmen (klassieke witte houtlijmen)

In een dispersielijm worden de lijmdeeltjes als druppeltjes gelijkmatig verspreid over een vloeistof. Na verloop van tijd verdampt de vloeistof of wordt ze door de omgeving geabsorbeerd, waardoor enkel de vaste lijmdeeltjes overblijven.

Dit type lijmen wordt vaak gebruikt voor de plaatsing van mozaïekparket en smalle, korte parketstroken op absorberende en niet-absorberende ondergronden. Dispersielijmen zijn budgetvriendelijk maar niet geschikt voor alle ondergronden of plaatsingstechnieken en zeker niet aanbevolen bij brede en lange planken.

Alcohollijmen

Dit type lijm is enkel geschikt voor het verlijmen van smalle, korte parketstroken op absorberende ondergronden zoals op cementdekvloeren, of beton of op houten vloeren. Alcohollijm kan gebruikt worden in de juiste omstandigheden, maar is in de regel minder geschikt voor het lijmen van Lalegno-parket, omdat de meeste van onze vloeren lang en breed zijn.