Parket, basiselement van Scandinavisch design

De Scandinavische look is al een tijdje één van de meest gegeerde interieurstijlen. Een strakke vormgeving, warme kleuren en natuurlijke materialen geven aan je woning een hedendaagse uitstraling, zonder dat ze steriel aanvoelt. Een Lalegno parketvloer helpt je om jouw interieur een Scandinavische toets te geven.

Eenvoud siert

Kernelementen van de Scandinavische interieurstijl zijn eenvoud, functionaliteit en schoonheid. Scandinavisch design heeft die pure, ingetogen teruggeschroefde vormgeving die gebaseerd op warm minimalisme, strakke lijnen, onberispelijk vakmanschap en ingetogen elegantie. Het gebruik van licht wordt als zeer belangrijk ervaren en veel woningen in die stijl worden gekenmerkt door het gebruik van aardse, gedempte tinten, eerlijke materialen en minimale versiering.

Een van de basisideeën van Scandinavisch design is het “less is more”-principe. De regels van soberheid en eenvoud gelden zowel voor het meubilair zelf als voor de decoratiespulletjes die je uitstalt. Beperk het aantal accessoires in je interieur. Zo komen die sfeerelementen beter tot hun recht.


15-CLASSIC-189-SAUTERNES-B

Licht en luchtig

In het hoge noorden zijn licht en warmte tijdens de donkere wintermaanden van vitaal belang. Het natuurlijke zonlicht wordt dan ook maximaal benut door het interieur luchtig te houden. Met grote spiegels wordt invallend zonlicht maximaal benut. Kamers lijken zo ook ruimer.

’s Avonds zorgen stijlvolle hanglampen of sober uitziende staande lampen dan weer voor sfeerverlichting en gezelligheid.


10-ABC-148-WITMAT-B

Oog voor detail

Vintage designmeubelen, zoals de stoelen van Charles en Ray Eames, doen het erg goed in een Scandinavisch interieur. Tafels en dressoirs zijn veelal geïnspireerd zijn op jaren ’50 meubilair met slanke, ronde poten. De sofa mag best een opvallend kleurtje hebben en oogt knusser dank zij bontgekleurde kussentjes met geometrische patronen.

Ook de overwegend witte wanden van je leefruimtes verdienen wat extra aandacht. Eenvoudige, decoratieve elementen, zoals een grote wandklok of een vintage poster, brengen sfeer en gezelligheid.


15-FINELINE-WITOLIE

Praktisch perfect

Een Scandinavisch interieur is niet alleen mooi om naar te kijken. Er mag ook in geleefd worden! Toch is het handig als alles netjes op zijn plaats blijft. Functionaliteit en comfort staan dus centraal bij de keuze van het meubilair. Praktische opbergmeubelen onttrekken alle rommel perfect en elegant aan het oog.


15-ABC-189-RIESLING-B

Hout als natuurlijke basis

In Scandinavische landen is er hout te kust en te keur. Er wordt bij Scandinavisch design dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt, voor het meubilair bijvoorbeeld. Scandinavische ontwerpers zweren bovendien bij het gebruik van lichtkleurige houtsoorten zoals eikenhout, en gebruiken het voor alles van de vloer tot aan het plafond.

Als je ziet hoe mooi een eikenhouten vloer een kamer kan maken, is het makkelijk te begrijpen waarom deze trend zo populair is. Het bleke hout van eiken parket maakt de kamer luchtig, open en schoon en vestigt de aandacht op de architectuur van de ruimtes en het vakmanschap van het ontwerp.

Dat je een houten vloer kiest als je gaat voor een Scandinavisch interieur, is dus vrij vanzelfsprekend. Maar welke vloer moet je nu kiezen voor de perfecte look? Wij geven je graag enkele tips:


15-ABC-189-RIESLING-B

15-C-189-WITOLIE

Wit, witter, witst

Vaak wordt er gekozen voor lichtere afwerkingen. Logisch, want als je een eiken parketvloer op de juiste manier behandelt met een subtiele witte parketolie of een matte witte vernis, resulteert dat in een prachtig palet aan witgrijze kleurschakeringen die ieders hart gemakkelijk veroveren. Bleke eiken vloeren hebben immers een warme, neutrale en tijdloze uitstraling en kan je combineren met alle stijlen van interieurinrichting.

Kortom, met een wit eiken parket kan je alle kanten op. Dat maakt dit type vloeren zo aantrekkelijk. Ook in het Lalegno-assortiment vind je tal van oplossingen die geïnspireerd zijn op en door de Scandinavische designtrends.

Optisch optimaal

Mooi en trendy zijn lichte vloeren dus zeker, maar laat je bij je keuze niet alleen (ver)leiden door persoonlijke voorkeuren. Het is ook belangrijk om er even bij stil te staan wat je met de ruimte wil doen en welke optisch effect je wenst te bereiken. De vloer, de muren en het plafond zijn de grootste oppervlakken van de kamer en bepalen dus in belangrijke mate de sfeer die de ruimte zal uitstralen.

  • Vloeren in lichtere tinten reflecteren het licht en zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt. Ze brengen rust en evenwicht en zorgen voor een comfortabel, warm gevoel. Hou je van strak en modern? Gebruik dan lichte en neutrale tinten voor de muren. In combinatie met je bleke vloer is dat de ideale basis voor een minimalistisch interieur. Vergeet niet de kamer met de juiste accessoires aan te kleden, zodat ze niet te kil lijkt.
  • Weeg ook zorgvuldig af in welke richting je het parket het best plaatst. Dat hangt af van de lichtinval in de kamer en van het resultaat dat je verwacht. Als het parket loodrecht tegenover een venster ligt, zijn de voegen minder zichtbaar. Als je het parket parallel met de langste muren plaatst, wordt de lengte van de kamer benadrukt. Als je het loodrecht op de langste muren plaatst, lijkt de dichtstbijzijnde muur verder weg.
  • Leg je parket in een eerder kleine kamer, kies dan voor smalle planken. Die doen het geheel er ruimer uitzien. Je kan er ook voor opteren het parket diagonaal te plaatsen, Het oog volgt namelijk onbewust de lijnen van de voeg. Door de langere diagonale lijnen lijkt de kamer dan optisch breder. Lalegno heeft vloeren in verschillende formaten van 148 tot 220 mm breed. Keuze te over dus.

Strak of gemoedelijk

Ook de houtsortering die je kiest heeft een invloed op de look van je interieur: een strakke AB-selectie heeft bijvoorbeeld een bijzonder modern voorkomen. De warme kleurnuances van een ABC- of C-kwaliteit voelen vooral huiselijk en gemoedelijk aan. Een CLASSIC-parket komt door de mooi uitgeselecteerde knoopjes dan weer eerder landelijk en rustiek over.

Sommige van onze bleke parketvloeren werden geborsteld. Bij deze behandeling worden de relatief zachte elementen uit het eikenhout weg geborsteld. Kleine oneffenheden in het hout komen zo meer naar voren en de nerfstructuur wordt extra geaccentueerd. Daardoor krijgt het hout een nog mooiere, robuuste en meer doorleefde look. De vloeren die deze behandeling kregen herkent u door de '- B' achteraan de vloercode.


15-ABC-189-BLANCDEBLANCS-B


15-CLASSIC-189-RELIEF-PINOTBLANC


15-C-189-WITOLIE


15-ABC-189-LOIRE-B


15-ABC-189-BEAUNE

Je interieur wordt pas echt boeiend en leuk als je er je eigen ding mee doet. Nog ideeën nodig? Laat je inspireren door Lalegno.