Verbouwen & parket: Wat met de ondergrond?

Een oud huis renoveren? Met een parketvloer maak je alles meteen een pak gezelliger! Als je parket goed geplaatst is, tenminste. Maar waaraan moet je vooral aandacht besteden als je je woning wil verbouwen?

J. Vanparys uit Boortmeerbeek vertelde ons over haar zolderrenovatie.

“Nu zit onze master bedroom op wat vroeger de zolder was. We wilden een ruime, lichte slaapkamer, een plaats waar je vooral tot rust kan komen, met een neutraal kleurenpalet en een warm parket met een luxueuze uitstraling. Het is precies geworden wat we wilden, maar dat heeft toch wat voeten in de aarde gehad.

Er was een houten ondervloer, met daarop wel 3 verschillende lagen vinyl, lijm en verf en zo. Die waren oud en smerig en helemaal brokkelig en oneffen. Daar konden we echt ons nieuw parket niet op monteren. Met het nodige geduld en spierkracht hebben we alle oude lagen weggehaald. Toen de vloer helemaal proper was, bleek dat er ook planken los zaten. Die hebben we eerst allemaal zorgvuldig vastgezet en hier en daar wat gaten gevuld, tot de vloer helemaal effen was.

Daarna hebben we een meerlaags eiken parket geplaatst, de 15-ABC-189-RIESLING-B van Lalegno, verlijmd met een EMFI PRO PLUS-lijm. Dat ging eigenlijk zeer vlotjes. Eigenlijk was vooral de voorbereiding een heel karwei. In ieder geval, het resultaat mag er wezen!”

Bekijk meer tips over de voorbereiding van de ondergrond voor je parket.