Parket in een woonboot

Een tijdje geleden stapte orthopedisch chirurg Dr. Peter Roosen binnen bij Lalegno-verdeler Hanssens Hout in Gent. Hij was bezig met de renovatie van een binnenschip uit 1961, dat hij wilde ombouwen tot praktijkruimte. Daarbij maakte hij op het eerste gezicht niet evidente keuze voor parket, de 15-ABC-189-BEAUNE van Lalegno.


Dat is een samengesteld parket, dat door zijn stabiliserende opbouw minder onderhevig is aan de werking van hout en daardoor minder krimpt en uitzet onder invloed van wisselende temperaturen en luchtvochtigheid. Daarom is het trouwens ook prima te combineren met vloerverwarming.


De 15-ABC-189-BEAUNE wordt geproduceerd met eikenhout van een ABC-sortering. Dat is een vrij strakke selectie waarbij enkel hier en daar een klein knoopje zichtbaar is en waarbij de nadruk verder ligt op de prachtige, natuurlijke kleurnuances van eikenhout.


Om die nog mooier tot uiting te laten komen laten onze vakmensen de tanines in het hout reageren door het hout te roken. Dat procedé resulteert in diepe, warme kleurtinten. Een witolieafwerking tenslotte maakt van de BEAUNE een zeer aantrekkelijke, stijlvolle parketvloer. En die past uitstekend bij de inrichting van deze woonboot.


De warme, natuurlijke tinten van het hout geven de praktijkruimtes een persoonlijk, vertrouwd gevoel. Het parket sluit naadloos aan bij de tegelvloer. Om de horizontale lijnen in de ruimte te benadrukken, werden plinten achterwege gelaten.


De Orthoboot is een pareltje geworden, luxueus en tot in de details afgewerkt. Gespreid over twee dekken beschikt de boot over een consultatieruimte, een gipslokaal, een terras, zithoek, douche en slaapkamer én een conferentiezaal met alle voorzieningen, bar inbegrepen.


Realisatie: