Alles over parket

Goed geïnformeerde mensen zijn tevreden mensen.
Daarom kom je hier alles te weten over parket in het algemeen en over de mooie Lalegno parketvloeren in het bijzonder. Je ontdekt hier niet alleen onze mooie collecties en afwerkingen, maar ook alle praktische en technische informatie rond hout en parket wordt haarfijn uitgelegd.

Twee opbouwsystemen

Er bestaan twee opbouwsystemen voor meerlagenparket

De duoplank of het tweelaags parket

In de tweelaagse opbouw is de toplaag verlijmd op een drager van multiplex, een opbouw van een aantal lagen kruislings verlijmd fineerhout. Dit zorgt voor een perfect stabiel parket.

Het drielaags parket

Bij drielaags gestabiliseerd parket wordt onder het hardhout van de toplaag een dragerconstructie voorzien met een verstevigende laag in hardhout en een rug in hardhoutfineer. Door de dragerconstructie dwars op het hardhout te verlijmen, wordt het hout maximaal gestabiliseerd.

Beide systemen zijn technisch evenwaardig

De standaard parketvloeren van Lalegno met een totaaldikte van 10 of 21mm kregen een multiplex drager, samengesteld uit verschillende fineerlagen MLH (mixed light hardwood). Dat systeem brengt vloeren met die dikte perfect in balans en is productietechnisch ook makkelijker.

Het drielaagse systeem wordt over het algemeen toegepast bij semi-massief parket van 15mm dik met een toplaag van 4mm. Het biedt voor dergelijke toplagen de optimale balans om breedte- en lengtekrimp op te vangen in extreem droge of vochtige omstandigheden. De drielaagse vloeren van Lalegno krijgen standaard een gestabiliseerde drager van hardhout en een backing van hardhoutfineer.