Alles over parket

Goed geïnformeerde mensen zijn tevreden mensen.
Daarom kom je hier alles te weten over parket in het algemeen en over de mooie Lalegno parketvloeren in het bijzonder. Je ontdekt hier niet alleen onze mooie collecties en afwerkingen, maar ook alle praktische en technische informatie rond hout en parket wordt haarfijn uitgelegd.

Gezandstraalde vloeren

Wat is zandstralen?

Zandstralen is een zeer nuttige industriële techniek, die tegenwoordig verder gaat dan haar industriële oorsprong en die je kunt vinden in veel verschillende toepassingen. In feite is het heel gewoon om zandstraalapparatuur te gebruiken om houten ramen en deuren te behandelen. Ook het principe van zandstralen om houten meubels te renoveren en oude lagen vernis, beits of verf te verwijderen is vrij goed gekend. Die techniek stript het houtelement met een fijn mineraalzand dat onder lage druk, maar met groot debiet, wordt gestraald tot je opnieuw blank hout krijgt.

Mooi reliëf

Als we bij Lalegno onze mooie eiken vloeren zandstralen, doen we dat echter om een andere reden. Wij gebruiken deze techniek om van iedere plank een kunstwerkje te maken, dat straalt van charme en karakter. Net als bij geborsteld parket worden bij het zandstralen de zachtere houtvezels uit het eikenhout weggehaald, waardoor er een prachtig structuureffect ontstaat.

De klassieke zandstraalbehandelingen inspireerden Lalegno tot een uitzonderlijke parketcollectie: RELIEF, een reeks gezandstraalde vloeren met een karaktervolle toplaag van 4mm in massief Frans eikenhout. Knopen bepalen het temperament van deze vloeren. Het hout meteen rond een knoop is namelijk iets harder dan in andere delen van de plank, waardoor de structuur na het zandstralen daar iets minder uitgesproken is. Het is die natuurlijke eigenschap van eik die het markante reliëf veroorzaakt dat zo typisch is voor deze vloeren.

Ook als je kiest voor een gezandstraalde vloer kan je hem later opnieuw schuren. Uiteraard beïnvloedt het herschuren van je parket wel de houtstructuur, want daardoor gaat het zandstraaleffect gedeeltelijk verloren.

Gezandstraald parket is dus een fantastische sensatie, in alle betekenissen van het woord!