Alles over parket

Goed geïnformeerde mensen zijn tevreden mensen.
Daarom kom je hier alles te weten over parket in het algemeen en over de mooie Lalegno parketvloeren in het bijzonder. Je ontdekt hier niet alleen onze mooie collecties en afwerkingen, maar ook alle praktische en technische informatie rond hout en parket wordt haarfijn uitgelegd.

Eiken vloeren

Wie nadenkt over parketvloeren, denkt automatisch aan eikenhout. Dat is immers de klassieke referentie als het op parket aankomt.

Als symbool van wijsheid speelt de eik al eeuwenlang een bijzondere rol in de menselijke geschiedenis. Het hout van de eik is immers één van de best gekende en meest gebruikte. Het is hard en duurzaam, maar toch vlot bewerkbaar. Eikenhout kent binnenshuis bijzonder veel toepassingen, van sierlijke meubels tot stevige steunbalken. Daarom is het ook een dankbare houtsoort voor vloerbekleding.

Waarom kiezen voor eik ?

Er Is heel veel keuze als het om parketvloeren gaat, maar toch staat zowat overal ter wereld eik helemaal bovenaan het lijstje. En daar zijn goede redenen voor! Wij zetten even vijf sterke punten van eiken parket voor je op een rijtje:     

1. Mooier, jaar na jaar Het verfijnde gevoel dat uitgaat van eikenhout kent geen vergelijk. De nerftekening en structuur van eikenhout getuigen van een schoonheid, zoals alleen de natuur zelf die kan maken. Het stukje natuur dat je met een eiken vloer naar binnen haalt, wordt bovendien almaar mooier en wint met de jaren aan karakter en charme.

2. Hard, slijtvast en duurzaam De hoge hardheid en slijtvastheid van eikenhout beschermen je portemonnee. Een eiken vloer gaat immers vele jaren mee, kan goed gerenoveerd worden en is aan te passen aan stijlveranderingen in je interieur. Zo hoef je niet om de haverklap je vloer te vervangen.
Eikenhout is bovendien ook bestand tegen insecten en schimmels. Dat zorgt voor een beter, hygiënischer en gezonder leven bij je thuis.

3. Snel en eenvoudig te reinigen In tegenstelling tot sommige andere vloerbedekkingen, die een echte stofmagneet kunnen zijn en soms zelfs allergieën veroorzaken, is (eiken)hout heel snel en makkelijk schoon te houden.

4. Je huis wordt meer waard Een eiken vloer geeft niet alleen een gevoel van warme gastvrijheid aan je huis of kantoor, maar voegt ook financiële waarde toe aan je eigendom.
Vooral sedert de opmars van het samengesteld parket hoeft een eikenhouten vloer geen fortuin meer te kosten. Als je kiest voor eik als vloerbedekking, zal dat een investering zijn die geld opbrengt, zelfs als je op termijn je huis wil verkopen.

5. Eik is veelzijdig Eikenhout laat zich goed kleuren en behandelen waardoor het perfect past binnen elke stijl van interieurinrichting. En het laat je toe te spelen met lengte en breedte, waardoor het ruimtelijk effect op de leefruimte helemaal kan veranderen.

Europese of Japanse eik: Ge-eikt een uitstekende keuze !

De ene eik is de andere niet! Er zijn wereldwijd wel meer dan 50 verschillende eikensoorten gekend. Lalegno gebruikt voor de productie van haar parketvloeren twee types eikenhout:

 

Europees eiken (Quercus Robur)

Bij ons gekend van het antiek meubilair.

Het kernhout van onbehandeld Europees eiken bevat veel looizuur en heeft een kleurenpalet van licht- tot donkerbruine tinten.

Het heeft een vrij uitgesproken houttekening.

Japans eiken (Quercus Mongolica)

Dit is hout van uitstekende kwaliteit.

Onbehandeld Japans eiken is vrij licht van kleur. Het hout laat zich gemakkelijk afwerken naar de gewenste tint en is onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Het heeft een minder uitgesproken houttekening dan Europees eiken.

Lalegno heeft een zeer breed assortiment aan eikenhouten parketten, zowel voor een klassieke als een moderne uitstraling.